Næsten nederst på Nordre Frihavnsgade, dvs. lige over for mit eget gadehjørne, finder man antikvariatet Corsaren, hvor Gert Olsen i afdæmpet stil regerer over 5000 bogtitler plus det løse – et fjernlager på 30.000 titler i Vanløse.  Corsaren bærer sit navn efter den jødiske forfatter Meïr Aron Goldschmidts tidsskrift af samme navn fra 1840’erne, hvor tidens omdiskuterede litterære skikkelser kom under satirisk behandling i en grad, så Søren Kierkegaard så misundeligt til, og engang under pseudonym klagede sin nød: ”Det er virkelig haardt for en stakkels Forfatter, at han (antaget at Pseudonymer ere Een) er den eneste, som ikke udskjældes der”. Corsaren gik ind i 1855, men genopstod siden i nye skikkelser – blandt andet under Nils Ufer i 1974, siden i Månedsbladet Press – og nu som et beskedent antikvariat, som er langt fra fortidens politiske og litterære satire. Men navnet var ledigt, og det samme var den tidligere udmagerbutik i Nordre Frihavnsgade. Og da Gert Olsen i 1997 var arbejdsløs og lå inde med en betragtelig bogsamling, erhvervet fra biblioteker, private og loppemarkeder, slog han til.

I Corsaren kan man finde digtsamlinger for en 10’er i bogkassen udenfor, side om side med paperbackromaner af alle slags og indefor Blixens Breve fra Afrika til et par hundrede kroner, bøger om teknik, fiskeri, søfart. Gert Olsen har som gammel reservedelschef fos General Motors en særlig interesse for bøger om teknik, men især har han slået sig op på bøger om anden verdenskrig. Bøger, som er udsolgt fra forlaget, og som går for en højere pris, end en almindelig bog i paperbackformat egentlig berettiger til. Et eksempel er Hannah Arendts ”Eichmann i Jerusalem”, som jeg selv måtte slippe 250 kroner for i paperback.

Mens andre antikvariater har måttet dreje nøglen om – senest løb sidste år historien om Vangsgaards konkurs og feberredning i 11.time – har det hele tiden løbet stille og roligt rundt for Corsaren.

”Jeg har en god avance. Jeg har ikke selv givet ret meget for bøgerne”, siger Gert Olsen, som selv bor i Brøndby – men kalder Nordre Frihavnsgade for en god handelsgade – også selv om hans egen butik ligger i den tunge ende. Det har dog også sine fordele, idet huslejen er tilsvarende lavere.

”Det gør en afgørende forskel at være på nettet. Bøger bliver hurtigt udsolgt fra forlaget – så kommer folk her”, siger han.

I Corsaren kan man finde skønlitterære klassikere, engelske bøger, og bøger inden for sociologi og filosofi.  Ingen krimier, ikke så mange digtsamlinger, og ikke længere førsteudgaver, siger han med en vis beklagelse og slår hånden ud mod udsalgsskiltet: ”Førsteudgaver 50 kroner”.

”Folk samler ikke længere. De unge kommer efter det, de skal bruge. Bøger er ikke længere noget, man har”.

En ung fyr med hipsterskæg kommer og spørger til en bestilling, han har foretaget igennem antikvariat.dk. Han går på Kunstakademiet og laver projekt om utopiske fællesskaber. Dertil har han bestilt Charles Fouriers ”Stammefællesskaber”  fra 1808, udgivet på Forlaget Rhodos i 1972. Gert Olsen drejer rundt på stolen og finder bogen et sted i de bugnende stigereoler, hvor der befinder sig godt 5000 bøger opdelt efter emne.

Via antikvariat.dk har han kunder fra hele verden, og sender overalt.

I Corsaren er der bøger fra gulv til loft, man kan finde lidt af hvert – også selvom Gert Olsen med egne ord ikke dyrker den smalle litteratur – og man møder en rar mand bag disken bag det tændte stearinlys. I bogkassen kan man gøre fund – fx fandt jeg her til en 20’er Izaak Waltons ”The Compleat Angler”, som der refereres  flittigt til i Lars von Triers langfilm fra 2013  ”Nymphomaniac”, og da jeg ikke lige havde en 20’er den dag, modtog Gert min egen digtsamling ”Arabesque” i bytte for bogen, som jeg siden har foræret en god ven og ivrig lystfisker. Da Gert ikke tager dankort, får de pengeløse lokale gerne kredit.

Selv læser han aldrig digte, og siger selv:

”Jeg er nok en dinosaur. Jeg følger ikke med. Læser anmeldelser i Politiken, og jeg ved, hvad der kan sælge”. Det indbefatter ikke krimier, som han lader den etablerede bogbranche om. Han kan selv godt lide jødiske forfattere – Isaac Bashevis Singer og Herbert Pundik nævnes, Philip Roth – ”selvom jeg har delte følelser over for dem. Jeg synes de er gyselige – men jeg forstår dem godt”. Han griner.

Corsaren  gør ikke meget væsen af sig, men rummer alligevel en skatkiste af litteratur fra nær og fjern om ret forskellige emner. Og selvom Gert Olsen ikke gør sig i digte, pryder et uddrag af Shelley-digtet ”den følende blomst” sammen med en tegning af Ib Andersen på væggen i baglokalet. Shelley og ”Den følende blomst” får selskab af nulevende digtere og forfattere som Søren Ulrik Thomsen, Kim Leine, Carsten Jensen og Asger Schnack, der sommetider lægger vejen forbi Corsaren. Og a propos blomster: den dag, jeg selv snakkede med Gert til bloggen her, fandt han lige en illustreret udgave af Baudelaires “Les fleurs du Mal” (Syndens Blomster), som jeg fik med hjem.

Corsaren – hvor man også stadig kan finde enkelte eksemplarer af det satiriske Corsaren fra Kierkegaards tid – er en medmenneskelig tidslomme for bognørder fra nær og fjern. I al beskedenhed udgør det måske netop attraktionen og modbevægelsen til tidens afhumaniserede omgangstone.

Til næste år kan Gert Olsen fejre 20 års jubilæum som antikvar.